Vakáció a Bakonyban

 

Az idei tanévet egy nagyszerű német nemzetiségi táborral zártuk május végén.  A nyári szünet első hetében újra együtt lehetett kis csapatunk, kibővülve felsős tanítványainkkal, mert egyhetes nyári táborba indultunk. Június közepén

útra kerekedtünk, hogy felfedezzük egy szeletét a Bakonynak – természetszerető és egy kicsit erdész – vadász „szemüvegen” keresztül.

 Szálláshelyünk Bakonybél közelében helyezkedett el. Utunk során megálltunk és sétát tettünk Zircen, ahol az Apátságot tekintettük meg. Izgatottan folytatódott az utazás, alig várták a gyerekek a megérkezést és a táborhely birtokbavételét, az elhelyezkedést. Hatalmas parkban bőven volt lehetőség a kötetlen játékra, focizásra. Heti programunk összeállításában törekedtünk, hogy mindig változatos elfoglaltságokat szervezzünk a gyerekeknek. Erdészeti bemutatót tartottak nekünk házigazdáink, vadnyomokat követve szarvas, muflon, őz trófeákat kerestünk a parkban. Vadászkutyát is láthattunk „munka” közben, jelenléte színesítette a délelőttöt. Délután vadlesre indultunk a közeli tanösvényen, este pedig bátorságpróbán vettünk részt. A legbátrabbak még egy elejtett vaddisznót is megnézhettek. A sötétben távcsővel szemlélhettük a csillagokat, a Holdat. Számtalan szarvasbogarat láttunk és szentjánosbogarak lámpásként kísérték utunkat.

 Kézműves foglalkozásaink alkalmával lehetőség nyílt szép bőrkarkötőt készítésére. Másik alkalommal csuhé virágokat kötöttek a szorgos kezek. Ilyen kézügyességet fejlesztő foglalkozásokon ritkán tudunk részt venni a tanév során.  Itt volt alkalom megismerni ezeket a természetes anyagokat és gyakorlatot szerezni megmunkálásukban. Sokan készítettek ajándékot az itthon maradt testvéreknek, szülőknek. Kirándulást tettünk gumikerekű kisvonattal Bakonybélbe, ahol megnéztük a Bakonyi erdők házát, majd játszottunk a Gerence –patak partján.

Nem maradhatott el a közös bográcsozás és szalonnasütés sem, és hogy a gasztronómiánál maradjak, megemlíteném, hogy kemencében sült kenyérlángost is készítettünk, mindenki a saját ízlésének megfelelő feltéttel. Szintén elengedhetetlen program a számháborúzás, melyre mindig izgalommal és új taktikával készülnek a csapatok. A jóleső kellemes játék után mindig volt még kedvünk a közös énekléshez is.

Jó időnk volt ezen a héten. Hamar elszaladtak az itt töltött napok. Fájó szívvel búcsúztunk a tábortól, de a hazafelé vezető út is tartogatott látnivalókat. Bakonybélben a bencés monostort láthattuk, finom lekvárokat, mézet, csokit vásároltunk, majd Zircen a Bakonyi természettudományi Múzeumban gyarapítottuk tudásunkat. Csodás ásványkiállítást, mamutcsontvázat és itt élő emlősökből, madarakból álló színes kiállítást nézhettünk meg.

Késő délután érkeztünk meg az iskolához sok élménnyel gyarapodva, akadt bőven mesélni való az élmény dús táborozásról. Még sok-sok látnivaló és a házigazdáink vendégszeretete visszavár bennünket.                                            Anikó és Edit néni
Még több képet itt találhat.