Egészségnap a Medgyessyben

Iskolánk hagyományosan, minden tanév novemberében megrendezi az Egészségnapot. Játékos feladatokkal, előadásokkal hívjuk fel a figyelmet az egészséges életmód megismerésére, gyakorlására, kialakítására.

Az 5-6.osztályos tanulók 5 állomáson foglalkoztak az egészséggel kapcsolatos kérdésekkel.

·        A sport állomáson az egész osztályt megmozgató feladatok voltak. Sorversennyel és partizán játékkal zárult ez a foglalkozás.

·        A következő teremben az elsősegélynyújtás fontosságáról hallottak előadást, majd „sérült” osztálytársukat kötözték be, illetve a mentőhívást gyakorolták.

·        A harmadik helyszínen az 5. évfolyamosok a testi higiéniáról, a 6. évfolyamosok a fogápolásról hallottak információkat, majd a helyes fogmosást gyakorolták.

·        A negyedik teremben az egészséges táplálkozás volt a fő téma. Először egy előadást néztek meg A zabpehely, mint egészséges reggeli címmel. Majd az előkészített anyagokból-zabpehely, méz, kakaó, fahéj, áfonya, alma-elkészítették saját tízóraijukat. A gyerekek élvezettel fogyasztották az egészséges zabpehelyféléket, volt olyan gyermek, aki először kóstolt ilyet.

·        Az ötödik állomáson különböző zöldségfélékből pl: fejes káposzta, uborka, lila káposzta, brokkoli, karfiol, retek, sárgarépa, petrezselyemzöld, szemes bors, szegfűszegből készültek a „zöldségképek”. Minden osztály két tálcára készíthette kreatív kompozícióját.

A 7-8. osztályos tanulóknak előadókat hívtunk- pszichológust, katasztrófavédőket, rendőrt és orvostanhallgatókat-akik bemutatót, foglalkozást tartottak a megadott témákban.

·        Az első teremben a kábítószerfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendőrnő. Bemutatóján a mindennapi élet helyes magatartási szabályairól is beszélt.

·        A kémiai előadóban az orvostanhallgatók szexuális felvilágosító előadást tartottak vetítéssel egybekötve, melynek végén óvszert is kaptak a tanulók.

·        A pszichológus előadást, foglalkozást tartott a kamaszkori lelki és szellemi fejlődésről. Előadásának fő témája: A Boldogság pszichológiája volt, mely mindenki számára nagyon fontos. Felhívta a figyelmet mások megismerésének fontosságára, ezzel segítve a jobb osztályközösségek kialakítását.

·        A katasztrófavédők a hétköznapok veszélyeiről vetítettek képeket és filmet. Ezt követően napjaink szélsőséges időjárásának következményeiről beszélgettek a gyerekekkel.

·        A gyermekek kérésére az idén a sport is bekerült a programba. A testnevelők izgalmas akadálypályát készítettek, melyen a gyerekek ügyesen haladtak végig.

Mind a négy évfolyamon a hatodik órában megbeszélték az állomásokon látottakat-hallottakat. Elmondták a véleményüket az előadásokról, programokról hogy mi tetszett a legjobban, és mit lehetne jövőre másképpen csinálni. A gyerekek, és a mi véleményünk alapján is sikeresnek ítéljük meg a nap programjait.

Magosné Kiss Róza

természetismereti munkaközösség vezető


Még több képet itt találhat vagy a képre kattintva.