Kirándulás Hollókőre

 

2018. szeptember 28-án utazott a 6. évfolyam három osztálya Hollókőre. A kirándulás célja volt a település történelmének, épített örökségének, jelenkori környezetének megismerésén keresztül a környezeti nevelés megvalósítása, elmélyítése. A magyar nyelv és irodalom, természetismeret, történelem tantárgyak ismeretanyagait a terepi munka során projektszerűen sajátították el a tanulók.

A kb. másfél órás út után kellemes őszi idő fogadott minket Hollókőn. A gyerekek tagjaik átmozgatásáért a település központjában található „Holló Jankó” játszótéren tölthettek kevés időt, mielőtt a kötött programok megkezdődtek. A játszótér jól fölszerelt volt, kreatív, ötletes játékszerei nagy népszerűségnek örvendtek csoportunk körében is.

A pihenés, tízóraizás után a Kertekalja tanösvény felé vettük utunkat, ami a falun keresztül vezetett a vár felé. Már ekkor megcsodálhattuk a Világörökség részét képező település épített örökségét. Az utcák, házak, kertek tiszták és rendezettek voltak, a palóc építészet jellegzetes házai között pedig a turisták mellett szép számú helyi lakossal is találkoztunk. Velük beszélgettünk, a gyerekek a helybéli termékeket (lekvár, birsalmasajt, édességek, kézműves munkák) a kedves idős árusoktól vásárolhatták meg. A portákon, utcákon az őshonos gyümölcsfák mellett behurcolt fafajokat is láttunk, a hulló gyümölcsre különösen sok darázs gyűlt.

Az erdőbe érve kellemes emelkedő indult a várhegyre. A terület határában szarvasmarhacsorda legelt, a fák között a figyelmes tanulók mókusokat figyelhettek meg. Az úton információs táblák segítették a tájékozódást. Élőben figyelhettük meg az elegyes erdő helyi fő fajait, a kocsányos tölgyet a csertölgyet és a gyertyánosokat. A fák kérgén élőben vizsgálhattuk a zúzmókat és a tövükben pedig a mohapárnákat. Csodálkozhattunk, hogy egy moha növényke mennyire kicsi és mennyire fontosak az erdő életében, hiszen megtartják a vizet, talajt és a benne lévő élővilágot. A nyugodt séta után a vár falai és tornya magasodott fölénk.

Belépve a várba csodálatos körpanoráma fogadott minket. Az osztályok egymástól elvonulva, a látképben gyönyörködve hallgatták meg az erőd eredetmondáját. Külön-külön fedeztük föl a kiállítások, tárlatok segítségével a középkori várak lakóinak életét, különös tekintettel a várbirtokos nemesek életmódját. A toronyban épp zoknigombóc csata zajlott – ebben nem volt lehetőségünk részt venni, de az ötletet itthon bármikor megvalósíthatjuk. A kiállítás interaktív része különösen megnyerte a gyerekek tetszését: számítógépes program segítségével járhatták be a középkori várat és erdőt.

A faluba visszasétálva ismét külön váltak az osztályok. Egymás után, forgószínpadszerűen tekintettük meg a Palóc Babamúzeumot, az Oskolamester házát, a Kézműves Nyomdaműhelyt. A régi játékok, a régi iskola kézzelfogható közelségbe került a XXI. század gyermekeinek. A nagyszülőktől hallott emlékek, a honismeret órákon tanult ismeretek elevenedtek meg a kicsi, háromosztatú iskola épületében. A gyerekek beülhettek az egykori iskolapadba, kézbe vehették a régi fatolltartót, palatáblát, kipróbálhatták a pennával való írást. Kedves helyi előadónk a régi iskolai mindennapok mellett a palóc népviselet, fafaragás alapjaival is megismertetett bennünket. A gyerekek a falon és az asztalokon elhelyezett képernyőkön magyar népmeséket nézhettek meg, majd játékos teszten tehették próbára megszerzett ismereteiket.

Hasonló sikert aratott a nyomdaműhely is. A nyomdászmester magával ragadó személyisége, humora mellett a saját kezűleg nyomtatott, helyi jellegzetességeket ábrázoló nyomtatványok készítése tetszett leginkább a tanulóknak. A kötött programok után a szatócsbolt kínálata szintén elnyerte a gyerekek tetszését – az egykori vásári termékek mellett jól megfértek a modern ajándéktárgyak, melyekből mindenki kedvére vásárolhatott.

Az indulás előtt még volt idő a játszótér ismételt felkeresésére, az osztályok közös játékára. Az élményeket, vásári csemegéket már a hazaúton megosztották egymással a tanulók. Se az időjárásra, se a közúti forgalomra nem lehetett panaszunk a nap során.

A gyerekek és a kísérő pedagógusok nevében köszönjük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, hogy résztvehettünk a „Környezettudatos nevelés” pályázaton illetve hasznosan tudtuk elkölteni a nyert pénzösszeget. A több évre visszanyúló jó tapasztalatok alapján tervünk a jövőben is további pályázatokon való megjelenésünk, melyekkel eredményesen valósíthatjuk meg iskolánk nevelési–oktatási céljait.


        Még több képet itt találhat vagy a képre kattintva!