Salzkammergutban a medgyessysek

 

Június utolsó hetében a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjaival hat felejthetetlen napot tölthettünk Ausztria egyik legfestőibb vidékén. Nyelvoktató iskola lévén kiemelten fontosnak tartjuk, hogy tanulóink megélhessék valós célnyelvi környezetben a korábban elsajátított tudásanyag hasznosságát, és ez motivációt adjon a további tanuláshoz, a fejlődés iránti elkötelezettséghez is.

Szállásunk Ausztria egyik legmagasabban fekvő településén, Gosauban volt. Az égbe nyúló hegyek között megbúvó városka nyugalma, szépsége nagy hatással volt ránk. Innen indultunk minden nap a környező települések, természeti kincsek felfedezésére. Hozzánk legközelebb az Unesco világörökség részét képező kisváros, Hallstatt feküdt. Ide vezetett első utunk, bolyongtunk a szűk, hangulatos utcácskákban, elképedten vettük észre a főtér feletti hegyről lezúduló vízesést, és izgalmas borzongással figyeltük meg a Csontkápolnában található, díszesre festett koponyákat. Egy üveges, modern sikló innen vitt fel bennünket a híres élmény-sóbányába. A régi vájatokban a legmodernebb digitális technikák segítségével mutatták be a közönségnek a bányát és a múlt itt élő emberének életét. Különösen élvezetes volt a bányaszintek között való közlekedés: a legbátrabbak lépcső helyett hosszú csúszdákon tehették meg az utat, majd a sebességüket is kontrollálhatták egy elektronikus kijelző segítségével. Emlékezetes, jó program volt. Ahogyan a 3-tó túra is. Úgy jártunk be három festői szépségű tavat, és azok partján lévő vízeséseket, hogy először egy nagyobb, később egy kisebb hajóra szálltunk, végül pedig egy erdei séta keretében értük el az utolsó, legkisebb tengerszemet.

Egész napos kirándulás keretében bejártuk Salzburg nevezetességeit, az erődöt, a játékmúzeumot, Mozart utcáját és a dómot is. Útközben megálltunk a vizes csodáiról híres Hellbrunni kastélynál. Éppen eleredt az eső, így azt sem tudtuk, hogy merről érkezik ránk az a sok víz. Az utolsó kirándulásunkon drótkötélpályás felvonóval utazva értük el Európa egyik legnagyobb jégbarlangját.  Lenyűgöző élmény volt számunkra.

A tábor azonban nemcsak a kirándulásokról szólt. Nagy hangsúlyt kapott a nyelvgyakorlás is. Gyermekeinknek délutánonként osztrák tanárok tartottak nyelvórákat Bad Ischl egyik modern iskolájában. Mindeközben adódott lehetőség a patinás császárváros felfedezésére is.

Felejthetetlen napokat töltöttünk együtt Ausztriában. Reményeink szerint jövőre folytatás következik.

Szegediné Wurm Judit

szervezőtanár
Még több képet itt találhat.