Őszi kertészkedés a Medgyessyben

 

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alapítványa tavasszal a „Fogadj örökbe egy zöld területet” pályázaton nagyobb összeget nyert, melyet az iskolaudvar és az iskola melletti területek szépítésére, ápolására, növények ültetésére fordított.

A munkát a szülőkkel és gyerekekkel együtt szeptember 15-én végeztük el. Ez egy szombati nap volt. Az időjárás is nagyon kedvezően alakult, hiszen melegen sütött a nap még egy felhő sem volt az égen.

Az előző napokban megvásároltuk a sziklakerti, kiskerti évelőket, tujákat és bokrokat. Szerszámokat és termőföldet is vettünk. Majd felosztottuk az iskolai udvarrészt és az iskola melletti részeket 10 munkaterületre. Megterveztük, hogy a munkacsoportok hol, milyen munkát végeznek, mit ültetnek.

Az udvari kis kertekben gyomlálás, gazolás és árnyékliliomok ültetése történt. Az iskola előtti utcarészen elpusztult tuják pótlása, bokrok és sövények telepítését végeztük. A két régi sziklakertet rendbe tettük: gazoltuk, termőfölddel borítottuk, kövirózsát, varjúhájat és 6 db japán kövérkét ültettünk tőzeges földbe.

 A konyha melletti virágoskertekben, még a nyuszifül zöldellt, de a varjúhájak és a krizantémok még a nyarat idézően virágoztak gazolás, gyomlálás után. Ültettünk még 6 db levendulát is. Szép színes kiskertünk lett.

A kertépítő, kertszépítő csoportok 11 óra körül már öntöztek, szerszámokat tisztítottak, befejezték az ültetést. Közben a konyhában több kolléga és szülő zsíros kenyeret készített, és fél 12 után ebédre hívta a dolgozó, kertészkedő szülőket, tanárokat és diákokat. Kicsit hangosan, de nagyon jó hangulatban folyt az ebédelés. Látszott, hogy mindenkinek jót tett ez a kis fizikai munka. Ebéd után öröm volt körbe sétálni a rendezett, gondozott kis kertek körül.

Megbeszéltük a szülőkkel, hogy tavasszal is folytatjuk a közös kerti munkát.

 

Budapest, 2018. szeptember 15.
Még több képet itt találhat.