Iskolánkról

 

A Medgyessy

Iskolánk 2011-ben volt 35 éves!

 

Harmincöt évvel ezelőtt itt még alig volt ház. 40 éve ezen a vidéken szántóföldek voltak, kukorica, napraforgó és lóhere. Nem messze a csősz háza, a Duna felé egy öreg pékség. Ősszel talajvíz, ami ha befagyott a környék gyerekei részére maga a paradicsom volt, a természet ingyen jégpályája. Aztán elkezdtek működni a szivattyúk, a cölöpverők, elindult az építkezés. Kabar és Hímző, nagy sár és közötte a Medgyessy. Aztán 1976-ban elindult az iskola, földszinten az óvoda, I. emeleten az iskola, a második emeletet akkor fejezték be a vendégmunkások és a kiskatonák. A következő években már ezernél több diák járt ide.

 

Van aki emlékszik még a 11-es út és a Pünkösdfürdő utca sarkán álló faházra, amely először az egyetlen közértként működött, majd később 6 napközis csoportnak adott otthont. És a Kabar utca 6-ban az első emeleten arra a három lakásra, amely 3 osztálynak adott helyet. Sokat foglakozott a média is az épülő lakóteleppel, az igazat megvallva sok jót nem írtak, nem mondtak róla.

Mindezek ellenére az iskola egyre biztosabb szigetté vált ebben a forgatagban. A lakók sok féle helyről különböző igényekkel, elvárásokkal hozták ide gyermekeiket. Ilyen körülmények között kellett iskolánk szilárd alapjait letenni. Alapító igazgatónk Dr.Szász Béláné széleslátókörű, nagy tudású, érzékeny, jó humorú varázslatos egyénisége segítette át az akkori nevelőtestületet sok-sok nehézségen. Neki sikerült kialakítani az iskola akkori arculatát, amely még ma is biztos alapokat nyújt munkánkhoz.

 

Mint ahogy a világ, az iskola is változott az elmúlt 35 év alatt. Változott a tanterv, változott a tananyag, változtak a kollégák, de a szellemiség a 35 éven át áthidaló gyermekközpontúság semmit sem változott. És erre büszkék vagyunk mindannyian. Kollégáim legjobb tudásukkal igyekeznek segíteni tanulóinkat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki képességeikből, hogy olyan alapokat kapjanak, erkölcsi és emberi tulajdonságokból, valamint tanulásból, amelyre egy sikeres életet lehet építeni. Szeretnénk ha tanulóink tisztaszívű, becsületes a hazájukat szerető, múltjukat tisztelő magyar hazafiak lennének, és ennek érdekében is megteszünk mindent.

 

30 éve alakult meg a Kincső Néptáncegyüttes és sikerei töretlenül emelik egyre feljebb, Európa szerte képviselik hazánkat a különböző nemzetközi néptáncfesztiválokon óriási sikerrel. Tanulmányi téren sincs miért szégyenkezni, több mint 15 éve az elsők között szerepel iskolánk a kerületi versenyeken, több alkalommal szereztük meg Budapesti és Országos versenyeken az első 6 hely valamelyikét. Tanulóink a középiskolában eredményesen állják meg helyüket. Ezek az eredmények tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt köszönhetők. Szeretnénk mindannyiunk nevében megköszönni azoknak a kollégáknak az áldozatkész munkáját, akik alapító tagként 35 éve itt végzik nehéz, de egyben felemelő és nagyon eredményes munkájukat.

 

Sternné Bódi Edit

Turcsánné Horváth Annamária

Varga Istvánné

Történelmi távlatokban 35 év jelentéktelen időnek tűnik, de egy lakótelepi iskola életében talán nem. Egy-egy jelesebb évforduló alkalmával megrendezett öreg diák találkozón, volt tanítványaink nagy szeretettel gondolnak az itt eltöltött évekre. Sok híresség nevelkedett ezek között a falak között. Talán az sem véletlen, hogy a mostani diákok jelentős számának járt hozzánk az édesanyja, édesapja, vagy mindkettő. Reméljük, hogy a több mint három évtized munkájával megszerzett bizalmat az elkövetkezendő évtizedekben is megtudjuk tartani.

Élet az iskolánkban (.pps)

 

Medgyessy Ferenc
(Debrecen, 1881. január 10. – Budapest, 1958. július 20.)

Szobrász, Kossuth-díjas (1948, 1957), kiváló művész (1955). Orvosdoktori oklevelének megszerzése után 1905-07 között Párizsban festeni és mintázni tanult. Kezdetben Maillol plasztikája ragadta meg, később a Hildebrand-féle modern szobrászati elveket is magáévá tette. Még nagyobb hatással volt rá azonban az ógörög, az egyiptomi, sumér és asszír plasztika. 1908-ban Firenzében járt, itt Michelangelót és az etruszkokat tanulmányozta. Ettől az évtől szerepelt itthon kiállításokon, első sikerét jelentő Táncolók című reliefjével elnyerte a Művészház díját

 

Az I. világháborúban katonaorvos volt. 1913-ban mintázta Súroló asszony című kisplasztikáját, 1915-ben a Kis lovast. 1922-ben a Helikonban, 1928- és 1932-ben a Tamás Galériában volt gyűjteményes kiállítása.

A két világháború között kisplasztikák mellett több monumentális szoborra is vállalt megbízást és síremlékeket mintázott. 1930-ban a debreceni Déri Múzeum elé allegorikus szobrokat mintázott, amelyekkel a párizsi világkiállításon Grand Prix-t nyert. 1938-ban Székesfehérvárott állították fel török-magyar csatajelenetet ábrázoló domborművét, 1940-ben Budapesten a Szabadság téri volt Pénzintézeti Központra a Szüreti menet című nagyméretű reliefjét, 1942-ben pedig a Gellérthegyen a Gellért-kút domborművét, 1936-ban készült Jelky András emlékművét Baján. 1943-ban mintázta Szent István lovas szobrát, melyet csak halála után állítottak fel Győrött.

 

1947-ben elkészítette szülővárosa részére a Petőfi-emlékszobrot, 1952-ben pedig Kaposvárra került Rippl-Rónai-szobrát. Az 1956-ban mintázott Móricz-szobrot ugyancsak halála után állították fel Debrecenben. Táncosnő (1954) című bronzszobra Budapestre, az Izabella térre került. 1953-ban alkotta Csokonai-emléktervét. Gyűjteményes kiállítását 1956-ban rendezték a Műcsarnokban.

 

A 20. század egyik legnagyobb magyar szobrászának művészetét a népi realizmus, a plasztika műfajtörvényeinek tiszteletben tartása és sommás formálásmód jellemezte. Összegyűjtött írásai, önéletrajza Életemről, művészetről címmel 1960-ban jelent meg.

 

 

Táncolók

Súroló asszony

Kis lovas

Déri Múzeum, Debrecen

Török-Kút, Székesfehérvár

Szüreti menet, Budapest

Jelki András emlékműve Baján

Táncosnő, Budapest

Medgyessy Ferenc sírja Budapesten, a Kerepesi Temetőben

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum honlapja

<<vissza

2010. Medgyessy
Módosítva: 2012.12.22.